lördag 11 maj 2013

Ett müsli-inlägg

Hemmagjord rostad müsli är det godaste man kan äta till frukost. Det är verkligen inte krångligt eller tidskrävande så det är jättelätt att bara svänga ihop på morgonen. Och vad det blir gott. Dessutom kan man ju göra den precis så nyttig, eller onyttig för den delen, som man känner för. Oftast sötar jag med honung men en nyttigare variant är äppeljuice. Jag brukar använda lite olika gryner och fröer, beroende på vad jag har hemma. Idag blev det ungefär så här:

Blanda havregryn, havrekärnor, hirsflingor, linfrö och sötmandel i en bunke (kokos brukar jag ta med men det hade jag inte hemma idag). Blanda ihop ungefär lika delar av honung, olja och vatten i en annan skål. Rör i lite kanel. Häll det över musliblandningen och rör ut det. Det ska inte bli blött, men lite fuktigt. Bred ut ett inte alltför tjockt lager på en plåt. Rosta i ugnen på ca 175 g ca 15 min. Rör om då och då.
Sedan kan man ha i torkad frukt eller russin om man vill, men efter att man rostat, annars blir fruktbitarna svarta. Ibland torkar jag egna äpplen och har i (skiva tunt, tunt, tunt, doppa i vatten med lite salt så de inte blir bruna, och torka i ugnen på 50-75 g med ugnsluckan på glänt. Ungefär tre timmar brukar det ta tills dom är torra och lite chipsiga. Är för övrigt en väldigt bra muta till envisa tvååringar.)

Sedan måste man komma ihåg att köpa hem mycket fil, för plötsligt är man sugen på fil och müsli både till frukost, mellanmål och kvällsmat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar