torsdag 1 augusti 2013

Kolapaj

Vi har fina vänner på besök i veckan och det har råkat bli någon slags maraton i kvällsfikor. Vi började två kvällar med vit choklad och limemousse. Ja ni hör ju bara. Ikväll fortsatte vi med en otroligt mäktig men god kolapaj. En riktig godispaj. Smaskens. Jag hittade receptet i en tidning för ett tag sedan. Hallon hade de till där, men jag har massa röda vinbär i trädgården så det fick bli det. Passar faktiskt himla bra till med härligt syrliga vinbär till denna sockerbomb. Bäst någon stoppar oss så vi inte fortsätter detta frossande i morgon kväll!



Kolapaj med röda bär

Pajskal
125 g smör
1 dl havregryn
3 dl vetemjöl
2 msk vatten

Kola
2 dl grädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
100 g smör

1. Smält smöret till pajdegen. Blanda med övriga ingredienser till pajskalet. Tryck ut i en form med löstagbar kant och låt vila i kylen ca30 min. Nagga skalet och grädda i 200 grader ca 25 min. Låt svalna.

2. Koka ihop grädde, socker och sirap i sen kastrull ca 10-15 min. Smeten ska bli 120 grader varm. Det bästa är att testa med termometer men annars kan man göra kulprovet. Ta av från värmen.
Rör ner vaniljsocker och tärnat smör och låt svalna.

3. Häll i pajskalet och låt stelna i kylskåp.

4. Garnera med röda bär och servera!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar