lördag 28 december 2013

Jul i Kulla II

Jag har aldrig riktigt förstått grejen med att pynta huset fullt av skäggiga gubbar, blinkande lampor och tokglittrande julkulor. Enkelt och stämningsfullt gillar jag det. Någon röd detalj såsom kuddarna på bänken, men annars mest bara mer vintrigt. Mycket levande ljus, en lingonkrans på kakelugnen, fårskinn i gungstolen och en massa vita julblommor som hyacinter och amaryllis. Doften av hyacinter kan va det juligaste som finns.
'              

Jag hade blivit så väldigt trött på min egengjorda skolplansch innan jul, så den fick göra plats för en gammal spegel jag hittat i lillstugan. Väldigt nöjd blev jag och ännu nöjdare med en ljusslinga runtom.


Hyacinter som sagt. Bästa bästa.

Och julgran med såklart. Snett står den visst här. Och den har.. GLITTER! Edith tjatade och tjatade och gav sig inte trots att mamman försökte med allt. Det funkade inte ens med löften om glitter över hela hennes eget rum. Vi skulle ha glitter i granen. Punkt slut. Så mamman fick ge med sig. Egentligen är det väl inte så fult, men det ser liksom så konstgjort ut bara. Men jag har vant mig och tycker granen är väldans fin.
Julgranskulor äger vi inga, utan klär granen med massor av stärkta små virkade loppisfyndade dukar och hjärtan som jag sytt av stuvbitar och stoppat med vadd och nejlikor så de luktar gott.

 Så blev det ett helt inlägg till om jul, trots att det redan kliar i fingrarna på mig efter att få städa bort julen. Men jag får väl ge mig till tåls. Åtminstone några dagar.

torsdag 26 december 2013

Jul i Kulla

Och så gick hela december utan en precis rasande fart på bloggandet. Däremot ett ganska så intensivt julstökande. Mestadels roligt sådant. Men kameran har liksom inte åkt fram en enda gång förrän julbordet var framdukat och gästerna börjat ta för sig. Jag dukade med mina Lila Fasan, och Gröna Annorna som jag soptippsfyndat för några år sedan. Fint att få komma upp sig så, från soptipp till julbord tänker jag.

Pompomsen åkte ner, och byttes ut mot ljuskronor från farfar. De skulle passa hos mig sa han en gång och tog med dom hit. Och så klart hade han rätt.


Eftersom gästerna redan tagit sina tallrikar när jag började fota så fick jag ju inte med allt. Men Fasanerna fick linneservetter med lingonkvist och Annorna blårutiga kökshandukar som servetter. Det bästa är att blanda hejvilt tycker jag som vanligt. Blå och gröna glasflaskor med vatten, mässingsljusstakar i olika storlekar och vita hyacinter i en soppskål hade jag med. Och ett par spetsgardiner från Ikea som duk.

 Vi hjälptes åt med julmaten. Lite extra roligt kändes det när några av mina bidrag var den egenystade julosten (Hurra! Vi klarade det, den blev god!) och lammkorv och julkorv som vi gjort själva. Riktiga husmorspoäng där minsann.Och nu så här på Annandagen bara slöar vi mest. Nästan så att det är först nu som julefriden infinner sig. Vi låter disken va och alla presentpapper och kartonger ligga kvar i säckar i hallen, äter rester och småäter av överblivet godis. Bättre kan man knappast ha det.

torsdag 5 december 2013

Advent


Vackra advent. Nästan det bästa med med hela julen tycker jag. Men Edith längtar efter julafton så det är inte klokt. Och lite gör jag det med så klart. Vi ska fira julafton hemma hos oss i år, och det känns fantastiskt mysigt och skönt. Vi adventspyntar lite här och lite där. Det enklaste blir vackrast tycker jag, som hyacinter i gamla glasburkar, lingonkransar i fönstren och granris på trappan. Nu fattas bara snön!