lördag 17 maj 2014

Maskrosmarmelad


För ett tag sedan fick jag se ett recept i en tidning på maskrosmarmelad. Jag älskar ju att ta till vara på grejer som andra inte vill ha, så gissa om jag blev sugen på att testa! Dessutom tycker jag det är hemskt orättvist mot maskrosorna att kalla dom för ogräs. Finns det nåt finare än en stor gräsmatta full av maskrosor en solig dag? Nä, nästan inte. Maskrosorna förtjänar helt klart ett bättre epitet än ogräs, så här kommer recept på världsgod marmelad i bästa ta till vara på-anda.

Det här behöver du till ca 4 dl marmelad:

5 dl maskrosblad
1 citron
4 dl vatten
3 dl syltsocker

Gör så här: Plocka maskrosor, använd bara de gula blombladen och rensa bort eventuella småkryp. Koka upp 4 dl vatten och häll över maskrosbladen. Skölj citronen och riv skalet. Spara skalet till senare, skiva citronen och lägg skivorna bland maskrosbladen. Låt maskrosblandningen stå och dra tills vattnet svalnat helt. Sila sedan ned maskrosvattnet i en kastrull, tillsätt syltsockret och citronskalet och koka upp. Låt sjuda i ca 20 min. Skumma av och häll upp i varma, rena glasburkar. 
Det smakar ganska så mycket citrus, men med en liksom lite blommigare och beskare smak. Mycket gott och väldigt roligt att ställa fram till kvällstéet.


För att göra det lite extra festligt limmade jag fint papper på locket till glasburken. Tänker att en sån här fin burk med nåt så spännande som maskrosmarmelad är den perfekta gå bort-presenten. Men jag ska ha min burk själv jag.


2 kommentarer:

  1. Åh men låter jättegott ju! Håller verkligen med om maskrosängarna, har älskat dom sen jag var liten. Undrar om man vågar göra marmelad på stadsmaskrosor…?

    SvaraRadera
  2. Sånt där går jag också igång på!! måste provas =)
    Kramis Sofia

    SvaraRadera