fredag 27 februari 2015

Ägg och våra hönor

Plötsligt händer det. Mitt allra säkraste vårtecken. Ljuset har kommit tillbaka, och hönorna har börjat värpa igen efter sin vintervila! Pirret i magen när man hittar två små ägg i halmen hos hönorna. Nu är det verkligen vår på gång!


Våra hönor, som är av lantrasen Kindahöns, brukar sluta värpa i november någon gång. De behöver dagsljuset för att kunna producera äggen, och i februari någon gång sätter de igång igen. Många använder sig av lampor i hönshuset under vintern för att lura hönorna att värpa året om, men jag vill att mina hönor ska få ha det så naturligt som möjligt och få en välförtjänad semester några månader om året. Pressar man hönorna att värpa jämt och ständigt förkortar man dessutom deras livstid. Då kan jag gott köpa mina ägg i affären under vintern!


Och känslan när man kan sluta köpa ägg, som trots att jag alltid köper eko från frigående höns, är väldigt bleka i gulan jämfört med mina är väldigt härlig. Nu ser jag fram emot många knallgula sockerkakor ända fram till i november!


4 kommentarer:

 1. Du skriver och fotar så vackert, skickar en kram (från en annan hönsmamma)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla du! Kul med fler hönsmammor som hittar hit :)

   Radera
 2. säljer du ägg oxå?
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej tyvärr. Jag har inte så många hönor, så äggen blir lagom till oss. Kanske i framtiden!

   Radera