lördag 28 februari 2015

Frukostbullar

Jag bakar alldeles för lite bröd. Med tanke på hur mycket godare och billigare det blir att göra sitt eget borde jag verkligen bättra mig. 
Häromdagen styrde jag upp ett brödbak med barnen i alla fall, och barnen älskade bullarna så mycket att de tog slut på bara ett par dagar. Eftersom brödet faktiskt är busenkelt att göra, och jag gillar det lika mycket som ungarna, så gjorde jag en rejäl omgång till idag när barnen hälsade på sin farmor och farfar. 
Så här kommer det. Världens enklaste och kanske godaste små frukost- eller mellis-bullar. Gullvi-bröd har vi alltid sagt hemma efter att min mamma fick receptet av en Gullvi när jag var liten.

Gullvi-bröd
Ca 16 st.

5 dl mjölk
1,5 dl havregryn
0,5 dl linfrö
0,5 dl vetekli
50 gram smör
1 pkt jäst (50 g)
1 msk sirap
1 tsk salt
11-12 dl vetemjöl

Blanda hälften av mjölken i en kastrull med havregryn, linfrön och vetekli. Koka upp till en gröt. Klicka i smöret och rör runt. Låt svalna till ca 37 grader och rör sedan i jäst, resten av mjölken och övriga ingredienser. Knåda och låt sedan jäsa ca 20 min.
Gör runda bullar av degen och grädda ca 12-15 min i 225 grader.

Allra godast är de helst färska. Jag brukar förvara mina i frysen och bara ta upp så många vi behöver och tina i micron. Lite halvsmält smör, och en skiva ost. Hur gott som helst!


3 kommentarer:

 1. Men ÅH vad fint! Får jag fråga varifrån slockepott och ballongvisp är? Har fått dille på att hitta såna i pastell men med träskaft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh men tack!! Klart du får! Jag köpte dem på Coop faktiskt, i våras någon gång. Hoppas hoppas de finns kvar! Superbra är de :)

   Radera
 2. Mumsiga frukostbullar invigde denna söndag :) Men ska det verkligen vara 11-12dl mjöl? Mina blev perfekta efter endast 8dl.

  SvaraRadera