måndag 13 april 2015

Mandelkaka med citron och ricotta

Av diverse anledningar hade jag en hel massa citroner och ricottaost i kylen som nog skulle må bäst av att användas idag. Funderade några varv på vad det skulle kunna tänkas bli, och bestämde mig sedan efter att ha läst ett gäng recept på olika kak- och pajvarianter för att testa små citronkakor med ricotta, gjorda på mandelmjöl. Istället för en stor kaka gjorde jag alltså några mindre i portionsformar.Och just som jag höll på som bäst med själva fotograferandet smög sig en lite sockertång in i bild och knyckte citronen...
Fast sen kom han som höll i tången på att kaka smakar bättre än citron...


.. och när den här bilden var tagen tog det inte många sekunder innan jag vackert fick ge mig och sätta mig vid köksbordet och bjuda två små sugna på varsin kaka. 

 Himmelskt goda blev de. Och nästa gång tänker jag servera dem med lite grädde och massa hallon till.
Receptet kan jag inte ta åt mig någon ära för, det hittade jag efter lite googling hos Expressen, men här kommer det i alla fall.

Mandelkaka med citron och ricotta

1 stor kaka eller 8 portionsformar

120 g rumstempererat smör
3 dl socker
1 vaniljstång, delar och urskrapad
Skalet av 4 citroner
4 äggulor, rumstempererade
240 g mandelmjöl
4 äggvitor, rumstempererade
250 g ricotta
Flagad mandel till dekorering
Florsocker

Sätt ugnen på 160 grader. Smöra bakformarna.
Vispa smör, 2 dl socker, vaniljfrön och citronskalet i en bunke tills det är vitt och fluffigt. Alltså ganska länge. 
Tillsätt äggulorna och vispa ytterligare några minuter.
Tillsätt mandelmjölet och vispa tills smeten är klumpfri.
Ta fram en ren bunke, diska visparna och vispa äggvitorna till ett mjukt skum. Tillsätt resterande socker och fortsätt vispa till en maräng.
Vänd ner marängen och ricottan i ägg- och smörblandningen och rör försiktigt till smeten är jämn.
Bred ut smeten i formarna och lägg på flagad mandel.
Grädda i ugnen ca 45 minuter för en stor kaka, och ca 30 min för portionsformar.

Pudra över florsocker innan servering. 

2 kommentarer:

  1. Men åh vad goda de ser ut att vara! Pga mjölkallergi här hemma i familjen blir det sällan (aldrig) att vi har ricottaost hemma... Men citronpaj kan man ju alltid göra :) Får bli till nästa bjudning. Härliga kort förresten :)

    /Annie - Annies Enkla

    SvaraRadera
  2. WOW, denna kaka vill jag prova! Tack för receptet!!

    SvaraRadera