torsdag 7 maj 2015

En hel massa frågor och svar

Här kommer det en hel drös med era frågor och mina svar! Självklart får ni fortsätta att fråga. Det här var liksom ett smidigt sätt att svara många på en gång, och särskilt på en del frågor som ofta kommer upp och kanske fler undrar över. Håll till godo!Ni verkar ju ha det jättehärligt! Blir väldigt inspirerad av hur ni lever och hur vackert det är där! Men vad är det du jobbar med Johanna? Det enda jag läst där var om föräldraledighet. Tack för din fina blogg!

Åh, så roligt att få inspirera! Tack! Just nu jobbar jag på en förskola nån mil från där vi bor. Jag är inte utbildad förskolelärare, utan har mest bara råkat halka in på den banan. Som det ser ut nu så jobbar jag där fram till i sommar.Hej! Tack för en fin blogg! Jag har precis skaffat höns och undrar vilka dina bästa tips kring höns är? Raser, skötsel, aktivitet mm.


Kul med höns! Jag har höns av en gammal lantras som heter Kindahöns och härstammar inte så långt härifrån. Eftersom det är en gammal ras som ska försöka bevaras och jag är med i en genbank så får jag inte korsa dem med andra raser. Det jag gör för att inte kycklingarna ska bli sjuka av inavel är att jag byter ut den äldsta tuppen varje år mot en ny tupp från årets kycklingar. Det har funkat hitintills! 
Jag låter mina höns gå fritt för det mesta. Vi har en inhägnad rastgård där jag kan stänga in dem, men oftast låter jag dem gå helt fritt ute. Då är de som gladast. Annars är ju höns helt fantastiskt lättskötta djur. De vill ha en pinne att kunna sitta på, reden att värpa i och lite sand att bada i, och får de det är det nöjda och glada och värper goda ägg.  


Vad inspireras du av?
Vad har du för utbildning?
Hur tänker du kring miljö/kretsloppstänk?Jag inspireras av mycket. Naturen särskilt tror jag. Och av att få vara ensam. Lugn och ro helt enkelt! Men självklart inspireras jag massor av andra bloggar och kreativa mäniskor jag läser eller hör om. Nästan så att det ibland i detta ständiga kreativitetsflöde som finns på internet känns som att jag får för mycket inspiration och blir helt avtrubbad av det. Det är inget kul, och då brukar jag försöka ta lite inspirationspaus - alltså inget bloggläsande, instagramkollande eller pinterestsurfande. Lite hjärndetox på nåt vis, och efter ett tag finns kreativitetssuget där igen. Konstigt svar. Lite tvärtom, men så är det!

Jag har efter gymnsiet bara pluggat musik på folkhögskola. Sen har jag haft en massa uppslag som inte känts helt hundra, och jag bestämde mig helt enkelt för att inte hoppa på någon utbildning bara för att man ska. Så jag har sysslat med lite allt möjligt istället fram tills nu. Fått barn och skaffat en gård med Jonas till exempel! Nu är jag mer säker på vad jag vill göra. Om det innefattar plugg först eller inte återstår att se... Det finns olika vägar att gå  här i livet helt enkelt! 

Det här med miljötänk är något jag vill bli bättre på! Det är ju så otroligt viktigt att vi tar hand om miljön och det enda jordklotet vi har. Konsumtionshetsen i vår kultur tycker jag är något av det sjukaste som finns. Att vi bara köper och köper och köper, och sen slänger. Jag försöker tänka hållbarhet och återbruk när det gäller saker. Det allra mesta vi har här hemma är gamla saker vi tagit till vara på, antingen här på gården, eller hos släkt och vänner, eller loppisfynd. De grejer som ändå måste köpas nya vill jag ska ha kvalité så de håller länge. 
Något annat jag försöker tänka på är matsvinnet. En utav de allra största bovarna när det gäller miljön. Vi ger det mesta av våra matrester till hönorna, och får ägg tillbaka. De som inte kan ätas upp av hönorna komposteras och blir till matjord till mina odlingar. 
Ett väldigt snabbt svar som egentligen skulle kunna fylla flera inlägg!Det "dilemma" eller vad jag ska kalla det, som jag brottas mest med när jag ska blogga det är att jag har ett jobb där jag jobbar med människor. Jag vet ju att du jobbar på en förskola. Hur tänker du kring att föräldrarna till de barnen kan läsa om ditt liv på internet? Jag funderar mycket kring detta med att mina patienter skulle kunna hitta mig på min blogg..Och kanske förstorar jag upp det alldeles för mycket i mitt huvud ibland. Varken du eller jag skriver eller visar ju i och för sig inget som någon skulle kunna "skada oss i vårt yrke" eller hur jag ska uttrycka mig men just detta, att jag vårdar patienter, gör att jag drar mig lite mer för att blogga. Jag skulle så gärna vilja släppa blogglusten fri men det är helt enkelt något som tar emot i och med detta.. Som sagt, förmodligen förstorar jag ett problem som inte finns men jag jämför mig väl lite med alla bloggare som har sjukt kreativa yrken där bloggen är en del av deras varumärke.
Oj, långt blev det. Ber om ursäkt. Hoppas du förstod något av mitt svammel :)


Jag vet precis! Det är ju rätt knäppt att skriva en blogg om sitt liv när det faktiskt inte går att skriva om en sån stor del som är ens jobb. Men egentligen har det här ända från början bara varit en blogg som visat bara en del av mitt liv - gården och allt det kreativa som jag sysslar med. Sånt som jag tror inspirerar. Jag har liksom ändå från början utelämnat stora bitar vanligt vardagsliv, och då känns det inte så konstigt att inte skriva om jobb. Även om det är lätt att som du säger jämföra sig med andra bloggare som arbetar kreativt hela dagarna och då givetvis kan dela med sig av mycket mer. Att föräldrarna till barnen på förskolan kan läsa här, och det vet jag att några gör, tycker jag inte är jobbigt alls. Visserligen tror jag det har att göra med att vi bor på ett litet ställe. Många av föräldrarna känner jag även utanför jobbet, så det hade kanske känts annorlunda om vi bodde på ett större ställe. Jag vet inte.  
Jaja, jag svamlar på jag med. Vet inte om det blev så mycket till svar just, men så känner jag! Och jag tycker du ska fortsätta blogga om delarna i livet dom du kan dela med dig av!Hei! For en fin blogg du har og ikke minst instagramkonto :) Jeg lurer på hva slags dyr dere har på gården? Og hva er det som inspirerer deg mest i klesveien og når det gjelder innredning?

Tack! Så kul att du gillar den! 
Det är fram tills nu mestadels mjölkkor vi har haft här på gården. Dock håller vi på och svänger om från mjölkproduktion till köttproduktion, så det blir färre mjölkdjur och fler köttrasdjur. I mitten av sommaren någon gång räknar vi med att bara ha köttrasdjur på gården. Och så hönsen förstås, men dem har vi bara för vår egen del och inte någon storskalig produktion.

Det som inspirerar mig mest när det gäller kläder är nog gamla tider. 30-40-50 och 60-talet tilltalar mig väldigt mycket. Både mönster och material. Helst skulle jag gå i gamla klänningar hela tiden, men som på jobbet till exempel känns det inte så praktiskt, så då klär jag mig mest i jeans, koftor och olika blusar. 
I inredningsväg inspireras jag också mest av den tidsperioden tror jag. Kanske särskilt 30-50-talet. Att dessutom kunna använda sådant som vi redan har sporrar mig mycket. Att inte köpa nytt eller leta ihjäl sig på loppisar efter en specifik grej, utan kunna göra något fint av det vi redan har. Att möblera om, tänka nytt, måla om eller kombinera på ett nytt sätt helt enkelt!Vad är det för ledlampsslinga du använt? Hur många lampor har den och hur har du satt lampskärmarna?

Det är en batteridrivern ledlampsslinga som jag hittat på Ica innan jul. Jag har satt skärmar på varannan lampa genom att knipsa upp "ringen" i metallstommen på skärmen och trä i ledlampan. På någon har det inte funnits någon ring utan jag har gjort en egen liten upphängningsanordning med tjockare ståltråd. Hoppas ni fattar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar