måndag 15 juni 2015

Dålig planering och Göstakakan

Ibland är jag rätt dålig på att planera.
Som när vi i helgen skulle få gäster och jag tänkte svänga ihop en kaka som vi i min familj alltid kallat för Tuppkaka ( En lite sockerkaksaktig, luftig kaka med glasyr av smör, socker och äggula och kokos på toppen.). Jag hade såklart inte kollat om alla ingredienser verkligen fanns hemma förrän det var mindre än en timme kvar till gästerna skulle komma och äggen till kakan redan var knäckta. Att både strösockret och kokosen var slut gjorde ju att det knappast blev någon tuppkaka, men den här gången hade jag tur, och resultatet blev en ny kaka som absolut kan kvala in på favoritlistan över snabba bjudkakor!
 

Göstakaka (Efter vår tupp Gösta)

2 normalstora ägg, eller 3 mindre som från våra Kindahöns.
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl vatten

Glasyr

175g smör
0,5 dl strösocker
0.5 dl farinsocker
1 äggula
1 msk vaniljsocker
1 dl grovt hackad sötmandel


Vispa äggen och sockret till kakan poröst. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd i smeten. Blanda i vattnet.
Grädda i 175 grader ca 25 minuter. Låt svalna.

Smält 175 g smör och ta bort kastrullen från plattan. Blanda i övriga ingredienser i smöret och rör ordentligt tills glasyren gått ihop ordentligt och tjocknat lite. Häll över kakan, bred ut och strö över mandeln. Låt svalna.

Tänk vad det går att åstadkomma med hjälp av lite dålig planering!

2 kommentarer:

  1. Men se där, verkar ju ha blivit en helt ljuvlig kaka av den dåliga planeringen, mums!

    SvaraRadera
  2. Kakan ser otroligt god ut! Och farinsocker... det var länge sedan jag använde. Tack för påminnelsen. :-)

    SvaraRadera