måndag 20 juli 2015

Hur jag syr kuddfodral

Jag får ibland frågan hur jag gör när jag syr kuddfodral, och jag har tänkt ett tag att jag måste göra ett inlägg om det. Det finns ju såklart hur många olika sätt som helst att göra det på, men här är ett som jag oftast använder mig av och jag ska försöka förklara så gott det går utan steg för steg-bilder. 
Först klipper jag ut delarna. Några centimeter större än vad kudden mäter. Ett bakstycke och två delar till framsidan.
Till framsidan behövs en större del och en mindre, men båda så stora att kanterna som ska bli vid öppningen båda går att fållas och ändå ligga några centimeter omlott. Jag börjar med att fålla kanterna på framstyckena som ska sitta omlott, och sedan styr jag ihop dem som jag försökt visa på bilden här ovan. En fyrkant där uppe, och en nere. A och B är ju alltså då de båda framstyckena. När det är gjort är finns ju liksom bara ett framstycke och ett bakstycke, så då tar jag helt enkelt och lägger dem rätsida mot rätsida och syr ihop alla sidor. Sedan vränger jag alltihop åt rätt håll genom öppningen, gör knapphål och syr i knappar. Eller ibland knytband istället för knappar. Vill man ha en spets eller något band runtom kudden lägger man den bara emellan bak- och framtycke innan delarna sys ihop (och ser till att man syr igenom alla tre lager).

Och så klart syr man med sicksacksöm runtom alla delar innan man börjar sy ihop dem, eller som jag  oftast gör, syr ihop allt med en overlocksöm som liksom är både sicksack och raksöm i ett. När jag fållar kanterna som ska synas på framsidan syr jag dock raksöm,  för att jag tycker det blir snyggast i det här fallet.Hoppas ni förstår hur jag menar. Det är verkligen superenkelt och ett himla bra nybörjarprojekt. Jag kan lova att om ni syr ett kommer det garanterat bli flera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar