fredag 10 juli 2015

Sommarlovstips - Sy sängkläder till docksängen


Sådana här regniga och blåsiga sommardagar kan det vara lite svårt att veta vad man ska hitta på för nåt med barnen. När vi inte har kunnat åka iväg och bada eller leka ute har jag försökt att hitta på nåt lite speciellt inomhus med barnen varje dag. Och det krävs ju verkligen inte mycket för att de ska tycka att det är spännande och roligt. Vi har gjort akvarium av gamla skokartonger och hängt upp pappersfiskar som vi målat i och så har vi haft överraskningsbio  i kojan på lekrummet ( Kolla Netflixfilm på datorn någon annanstans än i soffan är superkul, och så bestämde jag film så de inte skulle bråka om vilken = överraskning.).
Häromdagen bestämde vi oss för att dockorna behövde nya sängkläder i docksängarna.

Jag brukar alltid samla på mig små fina stuvbitar när jag går på loppis, så jag har ett litet lager med mönstrade bomullstyger. Passar perfekt till små projekt som det här. Barnen fick välja bland tygerna själva och så hjälptes vi åt att mäta och klippa ut delar till varsin madrass, täcke och kudde åt dem. Till madrasserna använde jag en bit hobbyskum som jag köpt på Jysk, och täckena fodrade jag med fleece som jag klippte av en gammal filt. Kuddarna stoppade jag med stoppning från en trasig kudde. När det handlade om sängkläder till dockor brydde jag mig inte om att göra grejerna avtagbara. Behövs det tvättas är det lättare att bara stoppa in hela alltet i tvättmaskinen. Jag klippte helt enkelt bara ut fram- och baksida till de olika grejerna och sydde ihop först tre sidor (rätsida mot rätsida, och vänd sedan åt rätt håll), stoppade med det som skulle vara i, och sydde ihop sista sidan. I täckena sydde jag ett par stygn i varje hörn med så att fleecefilten inte ska glida omkring där inne.


Har man inga docksängar är det minst lika roligt för barnen att göra sängar av skokartonger först och sen fixa sängkläder.


Sixten körde på rutig madrass och blått tyg med gula blommor på till täcket och kudden. Mycket bra val måste jag säga. Edith bestämde sig för rutig madrass med och nyckelpigor på kudde och täcke.

Ett kul och lagom projekt för ett par timmar. Har man lite äldre barn kan man ju till och med låta dem prova att sy lite själva på maskinen!


1 kommentar:

  1. Åh, så fint! Tack för inspirationen dessa regniga dagar. Jag är också i fixartagen och försöker göra fint i en gammal lekstuga. Det behövs sängkläder till dockorna där med. Får se om jag hittar lika fina tygbitar.

    SvaraRadera