tisdag 22 september 2015

Vitaminer på tråd och nästa sommars blomsterprakt

¨

Vårt kök just nu. Fullt med olika grejer på tork. 
På hösten brukar jag göra små girlanger av rönnbär bara för att det är så fint, men i år, efter att ha läst om hur otroligt nyttiga och rika på vitamin c de är hos Evelinas ekologiska, bestämde jag mig för att torka dem ordentligt och ha som vitaminförråd i vinter.


Otroligt att bara några stycken bär innehåller vårt dagsbehov av c-vitamin! Vilken grej. Tänker att man kan smula ned dem i musli eller bröd om man inte vill äta dem som de är. Och så vackra är de där de hänger också. Men de är också fåglarnas vintermat, så det gäller ju att spara ordentligt till dem på träden också.


Hasselnötter torkar vi också. Vi har en stor hassel i hagen bakom huset, men det brukar vara så lurigt att skörda nötterna eftersom det verkligen gäller att tajma rätt när de ska plockas. Ofta är de också angripna av en liten insekt som borrat sig in till nöten och ätit upp den. Ofta syns det knappt från utsidan, men i år provade jag att slänga i alla nötter vi plockat i en spann med vatten  och kolla vilka som flöt och inte. De som hamnade på botten sparade vi, och de ligger nu på tork. Kanske kan vi åtminstone ha lite hemmaplockade hasselnötter på julafton!
Att tänka på om man vill plocka nötter är att nötter faktiskt inte ingår i allemansrätten! Så det gäller att kolla med markägaren först om man inte råkar ha ett eget träd på gården.


Och så lite av nästa sommars blomsterprakt. Frön från våra solrosor, blomsterkrasse, malva, rosenskära och sockerärter. Om några dagar ska jag lägga dem i små papperspåsar i väntan på våren!

Bloggtips och en himla bra tävling

Det är så fantastiskt med internet många gånger. Nåt utav det bästa med internet och bloggvärlden tycker jag är alla härliga människor man stöter på. En ny bloggbekantskap jag gjort på sistone är otroligt duktiga Anna med bloggen pionerochbrod.se. Hon kommer ursprungligen från mina trakter och har en väldigt fin och inspirerande blogg med massa bak och pyssel. Dessutom tävlar hon den här säsongen i Hela Sverige Bakar! 

Idag la Anna upp en tävling på sin blogg och instagram där hon delar ut två biljetter till galan "Hela Sverige skramlar" som går av stapeln den 29e September. Två biljetter med platser på rad 1, främre parkett.  Intäkterna för kvällen går till UNHCR och deras arbete som hjälper människor på flykt. Ett himla bra initiativ, och en fantastiskt bra tävling! Dessutom får jag vara med på ett litet hörn och hjälpa Anna att utse en vinnare.

För att delta - gå in på Annas instakonto @pionerochbrod och skriv en motivering under tävlingsbilden, samt tagga en vän som du skulle vilja ta med dig. Vinnaren utser vi på fredag. 

Och glöm för allt i världen att heja på Anna på torsdag i sjuan!


torsdag 17 september 2015

Krikonkalas

Tomater? 
Nej, krikon! Vårt allra finaste träd i trädgården. Helt ljuvligt på våren med små vita blommor i mängder, och allra finast på hösten med sina knallgula löv utanför vårt sovrumsfönster.
Frukten däremot brukar jag vara rätt dålig på att ta hand om. Barnen gillar att äta dem som de är, men jag tycker de är lite för söta bara. Men desto vackrare.   När de är mogna faller de till marken och täcker marken som ett rött, höstigt täcke. Och de som hänger kvar i trädet ser nästan lite exotiska ut, som små citrusfrukter eller nektariner.


Idag kunde jag bara inte låta alla falla till marken. Så Edith och jag gav oss ut och plockade en bråkdel av alla frukterna. Nåt ska vi göra av dem tänker vi, men vet inte riktigt vad. Marmelad kanske? Ganska mycket styr med alla små kärnor, men vi får hoppas det blir värt besväret.


Eller finns det någon annan med krikon som vet nåt gott man kan göra med dem? Tips mottages tacksamt!

tisdag 15 september 2015

Lampslinga no.2 - av glassbägare

Som utlovat kommer här en liten snabbkik på hur jag fixade lampslingan till barnrummet i förra inlägget. Hur plättlätt som helst faktiskt. Det är ju trots allt sådana pyssel som oftast blir av!

Jag har sett massa olika fina ledlampslingor (det är ju viktigt att det är just ledlampor när man ska ha papp runtomkring så att inte slingan blir en brandfara.) av pappmuggar. Hittar man muggar som är fina som de är så är det ju toppen. Tanken med slingan till barnrummet var ju dock att den skulle matcha med övriga små pryttlar i skolhörnan, så därför valde jag att klä in den i självhäftande textilark från Panduro Hobby.
Jag bestämde mig också för att använda små glassbägare istället för pappmuggar, eftersom jag ville åt den lite bulligare och inte så avlånga formen.


Sånt som behövs - Bägare, papper och en vass kniv.

Kruxet med bägare och pappmuggar är att de oftast är lite koniska i sin form och då kan det vara lite lurigt att bara mäta ut hur stor bit textil eller papper som behövs. Jag tog helt enkelt och offrade en bägare som jag pillade upp och använde som mall efter att jag tagit bort botten. Sedan är det bara att rita av och och klippa ut en bit i tyget och sedan fästa på bägaren. Använd kniven till att peta in kanten på tyget under den vita "listen" längst upp på bägaren.


Skär ett litet kryss i botten på bägaren...


... och tryck dit ledlamporna genom krysset. Klart!

Inlägget är ett samarbete mellan Johanna i Kulla och Panduro Hobby

måndag 14 september 2015

DIY - Lättfixad skolhörna till barnrummet


I barnens gemensamma sovrum har vi tidigare bara haft en liten skrivbordsplats. Men ju större Sixten blir, desto större har behovet av varsitt litet bord att sitta vid och pyssla eller leka blivit.
Vi har fått ärva en liten skolbänk med tillhörande stol från en faster till Jonas. Väldigt fin, men som en skolbänk brukar vara - ganska mycket klotter och repor på. Jag fick plocka fram sandpapper och sedan gick jag loss på bänken och stolen med möbelfärger från Panduro Hobby.


Först grundmålade jag både bänk och stol med den här grundfärgen, och sedan målade jag bänken i den perfekta bubbelgumsrosa färgen och stolen i rött. Jag har alltid varit lite extra svag för kombinationen rosa och rött, och de här två nyanserna blev helt perfekta ihop.
Det var första gången jag testade Panduros möbelfärger, men jag kunde inte varit nöjdare! Jag tycker det brukar vara svårt att hitta färg som är lättmålad och inte för tjock, men inte heller tunn och rinnig. Den här var precis lagom. Lättmålad för en amatörmålare som jag helt enkelt!
Dessutom ett stort plus för bra burkar som är lätta att öppna och stänga mellan målaromgångarna, och därmed håller tätt så att färgen som blir över går att spara. Tummen upp för färgen alltså!Att leka skola i Edith och Sixtens ålder är ungefär hur kul som helst. Såklart behövde de ju ha en griffeltavla till sin lilla skolbänk! Jag sågade ut en mdf-skiva, målade med griffeltavelfärg och satte sedan in i en loppisfyndad träram.


För att göra något mer av hörnan och få den att kännas lite mer enhetlig använde jag mig av självhäftande textilark, alltså självhäftande tyg. Sån himla smart grej! Lite lyxigare känsla än papper, och väldigt lätt att klä in saker med. Jag använde en förpackning av varianten Autumn leaves och den räckte både till att klä in ett gäng konservburkar som fick bli penn- och kritställ, ett litet ritblock och en hel lampslinga av glassbägare. Lampslingan tänkte jag visa lite noggrannare i ett inlägg imorgon!Jag gillar det här så mycket. Att det med så små medel som några burkar färg och lite tyg faktiskt går att göra så mycket! Att istället för att köpa färdiga grejer som passar ihop kunna göra dem själv för en bråkdel av priset. Snällt för plånboken, och så fantastiskt mycket roligare än att köpa färdigt!

Inlägget är ett samarbete mellan Johanna i Kulla och Panduro Hobby.

lördag 12 september 2015

Äppelbullar och saftkafferep


De kommer liksom som ett brev på posten. Vab-dagarna när barnen gått några veckor på förskolan alltså.
Den här gången hade vi tur och ungarna var ganska pigga emellanåt. Så vi bestämde oss för att det bästa man kan göra då är att baka äppelbullar och sen ha ett riktigt saft-kafferep på vår glasveranda i Grönshult. Bättre kan det inte bli när man är lite småkrasslig .


Vi gjorde en vanlig vetedeg och medan den jäste gav vi oss ut i hagen och plockade några äpplen och gjorde en fyllning av. Ungefär så här gjorde vi.

Äppelfyllning :

5 medelstora äpplen
Ett par matskedar smör
1/2-1 dl socker
Kanel efter smak
200g mandelmassa

Riv äpplena och fräs dem i smöret i en stekpanna. Tillsätt socker och kanel och låt det puttra lite grann. Riv mandelmassan och blanda i äppelsmeten.
Kavla ut vetedegen och bred på fyllningen innan du rullar ihop och gör antingen bullar eller längder av degen.Att dricka saft ur fina kaffekoppar kan vara bästa förkylningsmedicinen.Bullarna blev kalasgoda och barnen blev åtminstone gladare, och kanske lite, lite friskare.

fredag 4 september 2015

DIY - lampslinga

För ett tag sedan hittade jag ett gäng gamla lampskärmar på loppis igen. Tidigare har jag gjort en lampslinga som hänger i vårt kök och jag blev med en gång sugen på att göra en till.
Sagt och gjort.

Sånt som behövs: 

Små lampskärmar. Mina är ungefär 11 cm höga allihop, men det funkar säkert fint att använda olika storlekar också. Udda är fint! 

Ledlampslinga

Tång

Ev. lite ståltråd. 

På de flesta lampskärmar jag använt finns det en liten metallring som håller ihop glödlampshållaren. Använd tången för att öppna upp ringen så mycket att ledlampan går att trä in och kläm ihop ringen igen.
Använd ståltråd för att fästa ledlampan på det skärmar där det inte finns någon ring eller ringen är svår att öppna.
Jag har satt mina skärmar på varannan ledlampa. På så vis ser det inte för trångt ut med skärmarna, och slingan lyser lite bättre.Lyser fint när höstkvällarna börjar bli mörka igen!

Tack och hej sommaren

Eftersom det nu är september och sommaren officiellt är över tycker jag det vore på sin plats med en liten sommaråterblick i form av några bilder från mitt instagramkonto @johannaikulla. Hejvilt och utan inbördes ordning. 

Som bekant innehöll ju första halvan av sommaren mestadels regn. Även här. Vi gillade läget och lekte en massa ute i full regnskyddsmundering. Duscha under stuprännor med paraply är en hit till exempel.
Jag loppisfyndade litegrann i alla fall, som den fina barntavlan med telefonen, och plockade in finblommor från trädgården.
Och så blev jag nästan smickrad till döds när fantastiskt duktiga @emlanshusligheter på instagram hade illustrerat vårat kök. Så himla fint! Vilken grej liksom. Varenda liten detalj är med!
Ja och så hängde vi lite i vårt försommarfina Grönshult mellan varven också.


Vår gräsklippare gav upp lagom till gräsklippningssäsongen startade. Så vår trädgård har varit ännu mer av det vilda slaget än den brukar denna sommar. Men vad gör det när man då får sommaräng i halva trädgården istället?
Pioner, rallarros, och bondbröllop har vi upplevt också. Av det finare slaget alltihop.

Tuttifruttilupiner, första rucculaskörden, kvälldopp och en väldig massa kalvjobb för Sixten. Det bästa han vet just nu skulle jag gissa.
Tack och hej sommaren. Du skötte dig fint måste jag säga. Nu ser vi fram emot soliga höstdagar med klar luft och dimmiga morgnar, mörkare kvällar och lite mer rutiner.