torsdag 26 november 2015

Chokladkola med mandel och havssalt


Årets första julgodisbak ägde rum häromkvällen när jag blev sådär vansinnigt sugen på nåt gott och juligt till kvällens soffmys. Jag gör sällan en massa olika julgodissorter utan brukar mest göra olika varianter på kola och knäck.
Då använder jag mig oftast av principen lika delar grädde, socker och lite mindre sirap och kokar ihop tills smeten klarar kulprovet. Vill man ha en segare kola kokar man den bara tills smeten precis går ihop, och ju knäckigare och hårdare kola man vill ha, desto längre kokar man smeten.
När jag är nöjd med smeten klickar jag i lite smör och smaksätter med till exempel choklad eller saffran. Saffran och rostad kokos är en favorit, men den här gången hade jag bestämt mig för choklad, mandel och havssalt. En av de bästa godiskombinationerna jag vet tror jag bestämt.


Ca 40 st.

2 dl grädde
2 dl socker
1,5 dl sirap
50 g smör
2 msk kakao
1 näve sötmandel
Havssalt

Använd en stor kastrull så smeten inte kokar över. Mandeln brukar jag hacka och lägga i knäckformarna innan jag häller i smeten, så blir det inte så trixigt att pricka formarna utan att de välter.

När smeten klarar kulprovet, klicka i smöret och rör i kakaon. Häll i formarna med mandel och strö havssalt på toppen. Låt stelna.




torsdag 19 november 2015

Adventspyssel i repris


Advent närmar sig med stormsteg! Mysigaste helgerna på året, och jag undrar om jag inte nästan tycker att första adventshelgen kan mäta sig med självaste julafton när det kommer till mysfaktor.
Det är hur som helst hög tid att börja adventspyssla och jag tänkte det kunde passa med ett inlägg med advents och julpyssel i repris. Här kommer några av de decemberpyssel jag slängt ihop de senaste åren helt enkelt.

 
Förra årets adventsljusstake blev en nästan löjligt enkel variant med glasflaskor med små lingonkransar ståendes på en teakbricka. Tycker de turkosa flaskorna gör sig så himla fint ihop med den bruna teakfärgen.


Ett annat plättlätt pyssel är att sy girlanger med symaskinen.  Hjärtan på tråd till exempel.


Har man inte möjlighet att sy går det lika bra att limma pappersbollar eller kanske stjärnor. Fina att trä upp på tråd som girlang eller kanske hänga i granen så småningom?


Skulle jag göra klädnypsstjärnor i år skulle jag göra ett helt gäng, måla vita och hänga upp tillsammans i ett fönster så de såg ut som dalande snöflingor...

tisdag 17 november 2015

Stora ystardagen

Nej nu får det vara nog med bloggpaus. Ibland bara blir det så, att bloggandet får stryka på foten för allt annat som ska göras. Ganska skönt faktiskt. Men nu får det räcka. 
Jag har äntligen blivit sjukskriven från mitt jobb på förskolan. Den här graviditeten suger musten ur mig måste jag erkänna, och att jobba med barn har helt enkelt varit för tungt och slitigt för kroppen redan nu. Men nu har jag fått vila lite mer än en vecka, och jag känner hur energin kommer tillbaka så sakterliga.


Häromdagen kom svärmor hit och vi satte igång med årets ystning! Ni som följt mig ett tag vet nog att vi brukar göra en omgång ost innan jul, och det lyckades vi med även i år. Vi har ju inte några egna mjölkkor kvar på gården, så den här gången fick vi hämta mjölk på en granngård istället. Lite sorgligt det där allt. Bonden vi hämtade mjölken från är också på gång att lägga ned mjölkproduktionen på sin gård. Sista mjölkgården i den här trakten. Och det är vansinnigt sorgligt. 
Nästa år får vi alltså se hur det blir med julosten...


Två runda fina ostar gjorde jag och nu blir det ett fasligt pysslande med dem några veckor framöver. Det ska bytas handdukar och vändas och gnidas med salt och lagas sprickor med smör. Men härligt och lite festligt är det allt att få skära upp osten till julbordet på julafton!



söndag 1 november 2015

Söndagsro

Det är nåt visst med just söndagsmorgnar.  Och att idag vakna  till november, gråmulet och höstrusk. Jag kan inte hjälpa så här års att jag tycker det är riktigt mysigt. Att vakna först och gå upp och tända i vedspisen i köket och sedan äta långfrukost allihop medan Jonas och jag turas om att peta in vedträn. Då riktigt känner man söndagsfriden.
Vanligtvis brukar vi ge oss iväg till kyrkan när Jonas matat djuren, men idag hade han lite extra jobb eftersom det skulle komma en bil och hämta kor som skulle gå till slakt, så vi stannar hemma på förmiddagen och fortsätter med att göra ungefär ingenting några timmar till.


Två favoritljud i köket. Elden som sprakar i brasan, och katten som spinner i korgen. Assar har vi egentligen haft ända sedan vår första vinter  Kulla, men sista åren har han mest bott hemma hos en granne som tagit så bra hand om honom. Vi har låtit honom vara där eftersom det kändes som att hon hade mer tid för honom, men när grannen flyttade i slutet på sommaren började vi försöka få katten att förstå att han bor här hos oss igen. Det har gått sådär, men äntligen verkar han ha fattat galoppen! Barnen är överförtjusta och Assar är världens snällaste och sällskapligaste katt. Dessutom blir det så väldigt hemtrevligt med en katt i huset!


Barnen tillverkade kattleksaker och busade med Assar, och jag drack kaffe och åt pepparkakor med ädelostcreme. Och här kommer det, mitt allra bästa gravidtips. Det rekommenderas ju att man undviker ädelost när man är gravid, men efter att nu påbörjat min tredje pepparkaksäsong som gravid måste jag ju säga att jag känner mig ganska rutinerad och har kommit på ett livsnödvändigt knep (om man inte bara går och köper ädelost på tub, för det går bra att äta.) Värm 1-1,5 dl grädde och smula ned ett litet paket ädelost. Värm så det börjar bubbla, vid 70 grader dör alla bakterier, och ställ sedan in i kylen. Låt stå nån timme tills cremen svalnat och stelnat. Bred på pepparkakor eller använd som dipp. Hur gott som helst, och plötsligt känns det knappt jobbigt alls att behöva avstå vanlig ädelost!


Nu tänker vi inte göra någonting alls en stund till, vänta in Jonas och sedan bege oss till mina föräldrar för söndagsmiddag. En riktig slapparsöndag med andra ord!