torsdag 31 december 2015

Året som gått


Hej igen efter en lååång julledighet.
Vi har haft en fin men intensiv jul. Vi har ju lyckats med konststycket att få ett av våra barn precis innan jul och det andra precis efter nyår. Den här tiden är med andra ord precis fullspäckad med kalas och en massa förberedelser. Lyckligtvis är ju nummer tre inte beräknad förrän i mars, så lite andrum får vi innan nästa veva med kalas börjar. Jonas fyller den 12:e mars, jag den 20:e och bebisen är beräknad den 18;e. Puh.
I alla fall har jag en hel hög med bilder från julveckan som jag tänkt visa, men eftersom det ju är nyårsafton och allt passar det bättre med en liten kort tillbakablick tänkte jag.

Förra året gjorde jag två inlägg som sammanfattade bloggåret, i år får ni se nio av mina mest gillade instagrambilder från året. Vårt finrum gillar ni uppenbarligen! Och uppenbarligen är det väldokumenterat av mig... Bebiskulan och en hel massa blommor verkar också gå hem.

2015 alltså. Vilket år! Omvälvande på så många sätt. Både bra och ganska tufft, men framför allt så fantastiskt spännande. (Lite väl spännande ibland...!)
Jag har lärt mig så otroligt mycket. Kommit på vad jag vill arbeta med, startat företag och blivit gravid med vårt tredje barn ungefär samtidigt, skrivit debattartiklar och gjort tidningsjobb, och mitt i allt detta har vi sadlat om från mjölkbönder till köttbönder. Ett händelserikt år med andra ord, och jag hoppas nog att nästa blir åtminstone lite lugnare, även om jag hoppas få hålla på med lite av allt det andra samtidigt som vi tar hand om och lär känna vår nya familjemedlem.

Bloggen har vuxit och det är jag så himla glad för. Jag kan fortfarande inte fatta att ni faktiskt är så här många som intresserar er för vad jag pysslar med. Och jag blir så glad, men förvånad, när ni kommer fram och hejar och säger att ni brukar titta in här. Tack, tack, tack för alla era kommentarer och hejarop!

Gott nytt 2016!


tisdag 15 december 2015

Projekt Ekplanta- en uppdatering


I åtta veckor har jag väntat och väntat. Bytt vatten och gått och kikat en gång i kvarten ungefär. Slängt ur de andra två ekollonen som ruttnat inuti. Tänkt att det nog kanske inte blev nåt. Men så äntligen. Häromdagen fick jag se att det tredje ekollonet faktiskt börjat gro! Det är svårt att se det på bild... Men det har faktiskt spruckit upp, och där i mitten är det något litet som börjat växa! Snart kanske jag kan ha min lilla ekplanta i Estrid Ericsson-vasen...!

måndag 14 december 2015

Decembergrönt


Det smyger sig på lite mer juliga saker här hemma för varje dag som går. Inte minst gröna sådana såklart. Växter och saker från naturen smäller högra än glitter hos oss alla gånger (Om man frågar mig i alla fall. Edith kör nog hellre glitter och glamour, rosa plastgran och allt annat än less is more.).


Julstjärnor är fina såklart. Särskilt den här varianten med smalare och lite mindre blad tycker jag. Och så gillar jag ju att plantera i allt annat än krukor. Krukor kan ju för all del vara fint det med, men burkar och andra bruksföremål blir lite mer spännande!


Som hyacinter i kaffekoppar. 


Och så grönt från skogen förstås. Jag har faktiskt knappt tagit in nånting av lingonris och granris än. Den här julen kommer nog gå till historien som en av de enklaste här hemma. Även om jag alltid brukar hålla pyntet ganska simpelt så brukar det åtminstone dykt upp lite fler kransar och mer granris vid den här tiden... Men det kommer fler jular intalar jag mig själv och ligger kvar i soffan och vilar magen och fogarna.
Ett litet lingonrishjärta har det blivit i alla fall. Enklast möjliga. Ståltråd (stängseltråd kör ju jag här hemma), en fin spets och några kvistar lingonris.

onsdag 9 december 2015

Frostmorgon och granhuggning

 Den här hösten har vi faktiskt inte haft särskilt många frostmorgnar över huvud taget. Idag är plusgraderna tillbaka och vi vaknade till blött och ruggigt igen, men igår var morgonen sådär solig, kall och krispig. Med kamera och yxa i högsta hugg traskade jag ut i ett bete för att leta upp ett par små adventsgranar.


Som jag längtar efter fler sådana här morgnar...


Tre små granar fick jag med mig. En till köket, en till barnens rum och en att sätta utanför ytterdörren. Sen fick jag skynda mig in och lägga mig på kökssoffan ett slag, för att härja omkring på detta viset var visst lite mer än den här gravidkroppen tålde... 
                                     

lördag 5 december 2015

Lördagsjobb

 Idag när jag vaknade hade jag en extra rolig jobbdag på schemat. Sista veckan har det inte blivit sådär mycket jobb gjort alls pga så himla ont i kroppen av graviditeten, men just idag hade jag bokat in en jobbdag tillsammans med fantastiska Anna som driver bloggen Pioner och Bröd (Ni känner säkert igen henne som en av finalisterna i årets Hela Sverige Bakar!). Och som tur var höll kroppen ihop. Puh. Och roligt hade vi!


Jag hade packat med mig en hel massa attiraljer till Grönshult. Vår glasveranda där skulle få agera fotostudio idag nämligen. Jag började med att riva fram ett par gamla skidor ur en av bodarna, provade ljuset och väntade sen in Anna och hennes smaskiga bakverk.


Hon anlände och hade så mycket gott med sig så det var inte klokt, och vi satte genast igång att fixa och dona. 


Och mest såg det ut så här. Kreativt kaos och mat lite överallt... Resultatet kommer bli toppenfint tror jag, och förhoppningsvis kan vi visa upp det i en tidning framöver!

fredag 4 december 2015

DIY - Papperspynt till jul

Nästan alltid tycker jag att det enklaste är det vackraste. Inte minst när det kommer till julpynt. Glitter, massa tomtar och blingbling är inte min melodi där. Enkla kransar, granris, levande ljus och julblommor däremot, det kan man nästan inte ha för mycket av till jul! Papperspynt tycker jag är så himla fint också. Och enkelt att göra själv!
Förra året gjorde jag en hjärtgirlang i papper att hänga över järnspisen och i år har jag pysslat ihop några varianter till. 


Jag använde mig av sidor ur en gammal bok i naturlära och gjorde några olika sorters julgranskulor...


...och en stjärngirlang!


Du behöver:

Papper. Här använde jag som sagt en gammal skolbok i naturlära.
Penna
Sax
Sytråd

Symaskin

Börja med att rita en mall. Ett tips för mall till julgranskulorna är att vika ett papper på mitten och rita halva julgranskulan vid den vikta delen av pappret. På så vis blir kulan helt symmetrisk när du klippt ut och viker upp.
Rita av mallen på pappret du ska använda och klipp ut delar. Till en stjärna har jag klippt ut tre lager, och till en julgranskula sex lager. Lägg delarna på varandra och sy ihop med symaskinen. Tänk på att spara tråd i toppen på julgranskulorna så de går att hänga upp. För att göra en girlang – Sy ihop en figur, sy några centimeter i luften och fortsätt i nästa figur. Vik ut ut alla sidor så figuren blir tredimensionell.
Häng upp i granen, ett fönster eller kanske i en dörrpost?


Tips! Använd olika färger på över- och undertråden i maskinen så ser snöret mellan figurerna tvinnat ut.