måndag 25 april 2016

Att bära


I samarbete med littlebloom.se

När vi fick vårt första barn var en av de första sakerna jag skaffade en bärsele. Och så fort hon passerat 3,5 kg, som barnet måste väga för att bäras i selen, började jag bära henne i selen då och då. Det här med att ha barnet nära samtidigt som händerna är fria är ju helt fantastiskt bra, men trots att selen skulle vara ergonomisk både för bäraren och barnet fick jag så ont i axlar och nacke att den där selen mest blev liggandes. Lika dant när Sixten var liten.

Den här gången brydde jag mig inte ens om att packa upp selen, men började istället se mig om efter en bärsjal som jag hört skulle vara bättre. Egentligen hade jag inte några större förhoppningar om att det skulle vara skonsammare för axlarna, och så var jag ganska skeptiskt till det här med knytandet som kändes så krångligt. Men värt ett försök ändå. För om det med första och andra barnet varit bra att ha armarna fria, så är det ju ingenting mot vad som behövs när en ska bära omkring på en liten igen samtidigt som treåringen och femåringen härjar runt. Ni hör ju. Egentligen skulle en ju behöva klona sig!


Så jag hade bestämt mig för att testa bärsjal, men tyckte det verkade så himla knepigt att hitta rätt sort i den djungel det visade sig vara.
Till slut hittade jag in till nätbutiken littlebloom.se och gillade deras koncept med ekologiska barnartiklar. Allt ifrån kläder och leksaker till tygblöjor och nappar. Även sjalar.

Maria som driver butiken rekommenderade mig att testa trikåsjalen Aldoria Bambu Soft. Just trikåsjalar brukar rekommenderas att börja med eftersom de är lätta att knyta och mysigast till de nyfödda. Den här varianten är gjord i ekologisk bambu som är ett svalt material (perfekt när det snart är sommar!) och dessutom allergivänligt. Funkar det med amningen, vilket det inte gjorde för oss den här gången, ska det gå att amma i en sådan här sjal med. Jag kan dock meddela att det funkar utmärkt att flaskmata i sjalen också!


Britta trivs så utomordentligt bra där i sjalen. Inte konstigt tänker jag. Måste ju vara det närmaste hon kan komma hur det kändes att ligga inuti magen. Att guppa fram och lyssna på mina hjärtslag.
Närheten och bärsättet sägs dessutom hjälpa till att utveckla barnets psykologiska och motoriska färdigheter.

 Och jag trivs med den! Många timmar varje dag har jag använt den och inte blivit trött i axlarna på samma sätt som med selen alls. Fantastiskt mysigt och faktiskt inte svårt att knyta överhuvudtaget. Vi använder den både inomhus och utomhus, för det är väldigt skönt att inte behöva släpa med vagnen alla gånger.
Trikåsjalar som den här går att använda tills barnen är ungefär ett år, eller väger ca 10 kg. Efter det är det dags att byta till en vävd sjal som är stadigare.

HÄR hittar ni bärsjalen Aldoria Bambu soft. Vår är i färgen grå, som är en fantastiskt fin gråblå nyans.

Inlägget är ett samarbete mellan Johanna i Kulla och www.littlebloom.se

4 kommentarer:

 1. Har sjalburit tre av fyra barn och det är väldigt härligt. När de blir större kan jag rekommendera att bära med vävd sjal på ryggen också - då får man armarna ännu mer fria.

  En liten rekommendation utifrån dina fina bilder - bred ut sjalen över axlarna så att de inte ligger så nära halsen och så smalt utan mer som en 10-15 cm bredd som nästan sticker lite utanför axeln så får du ännu bättre avlastning (och samma sak på ryggen - se till att ha bredd i tyget för maximal avlastning ... det har du säkert men det syns inte på korten).

  Ser hur som helst jättemysigt ut.

  SvaraRadera
 2. Jeg skal få baby i juli, og jeg har nettopp kjøpt et sånt sjal! Godt å vite at det fungerer bra �� Jeg kjøpte mitt på en butikk som heter Bæreglede i Oslo, der hadde de mange typer sjal og de viste hvordan man brukte sjalene��

  SvaraRadera
 3. Så härliga bilder! Jag bär också i sjal, om än inte så mycket hemmavid då lillan börjar bli stor och helst vill krypa och busa.

  På stan är det dock sjukt smidigt att ha henne i sjalen (om man inte ska leta kläder till sig själv, svårt att prova kläder med en klump på magen/ryggen). Rekommenderar också vävd sjal sen när hon blir tyngre! Och grupper "bärsjalar!" på facebook, där finns all info man behöver :)

  SvaraRadera
 4. Men ååååå, en sådan där vill jag också ha!!!

  SvaraRadera