onsdag 14 september 2016

Skepp ohoj! - Fixa Brittas båt

 Vissa idéer är man mer nöjd med en andra. Särskilt om de fyller en funktion eller löser ett problem, och dessutom blir fina. Det här är en sådan idé! Kanske min bästa på länge.

Britta är lite drygt sex månader nu, och håller på som bäst med att lära sig sitta. 
Och sitta kan hon. I ungefär 20 sekunder åt gången, tills hon vinglar till och ramlar. 
Sista veckan har hon dessutom konsekvent vägrat liggläge, babysitter eller barnstol. Allt förutom att sitta på golvet. Hej kuddhögar runt bebis. Och hej till att springa var tjugonde sekund för att hjälpa en arg bebis upp igen. Ni fattar. Jag har inte fått ett jota gjort under hennes vakna timmar.


Tills jag satte henne i vår skohylla. Eller en gammal trälår som det ju egentligen är. Perfekt stor för att hon ska kunna sitta fritt och träna balansen, men ändå få stöd av kanterna när hon vinglar till och lyckas hitta balansen själv igen.


För att hon ska sitta mjukt och inte slå sig mot kanterna sydde jag en madrass och kantskydd av hobbyskum och lite tyg. Och som synes kunde jag inte låta bli att borra hål i kanten och limma dit en mast (Blompinne modell större) så vi kunde sätta segel. Förmodligen får väl seglet ryka när hon blir lite större och börjar dra i masten, men än så länge funkar det fint.Sånt jag använde:
En lagom stor trälåda
Hobbyskum (sälj t.ex. på Jysk)
Tyg
Knytband
Kantband
Träpinne
Symaskin
Borrmaskin
Trälim
Häftpistol

Så här kan man göra:
Mät hur stor madrass som behövs, och hur långt kantskyddet behöver vara. Det är bra om kantskyddet är lite högre än lådans kanter så att bebisen inte kan slå sig. Klipp ut delarna av hobbyskummet. Rita av hobbyskummet på tyg och klipp ut en framsida och baksida till både madrass och kantskydd. Lägg till några centimers sömnsmån, både för att madrassen är tjock, och för att kunna sy ihop. Jag sydde fyra band av det prickiga tyget till kantskyddet för att kunna knyta ihop. Men det går förstås att använda färdigt band också.
Sy ihop delarna, räta mot räta (glöm inte ha med banden på kantskyddet!). Lämna en kortsida öppen, vräng åt rätt håll och stoppa in hobbyskummet. Sy ihop den sista sidan. Gör likadant med madrassen.
Borra hål för masten och fäst den med lite lim. 

Till segel sydde jag ett gäng vimplar, och det finns en himla massa bra på beskrivningar på det om man googlar. Sedan sydde jag fast vimplarna i ett kantband, knöt fast ena änden av kantbandet på masten och häftade fast den andra med hjälp av häftpistolen på andra kortsidan av båten.


Så nöjd unge. Här sitter hon gärna och leker. Dessutom går det fint att ta små sovstunder i lådan också hälsar Britta. 

Skepp ohoj! 

5 kommentarer:

 1. Så fint Johanna! En sån fin båt skulle Olle behöva. Får inte heller så mycket gjort under hans vakna timmar. Och hur söt är inte Britta!? Man får dåndimpen :)

  SvaraRadera
 2. Wow, så fint! OG herreguuuuuuuuud så søt unge. <3

  SvaraRadera
 3. Perfekt ju! Plus: Ett skepp kommer lastat med GULL!

  SvaraRadera
 4. Vad glad jag blev idag när jag kikade in här och såg att du uppdaterat igen. Nu fanns ju massa kul, fint och härligt att läsa! Vilken bra överraskning :)

  Och båten är ju urgullig!

  SvaraRadera