måndag 15 februari 2016

Gravidcravings, vitaminer och isglass

Jag kan inte säga att jag brukar vara sugen på nåt särskilt konstigt när jag är gravid. Den här gången visade lite låga blodvärden sig på det viset att jag varit hemskt sugen på kött. Inte så konstigt egentligen eftersom det förmodligen varit precis vad kroppen behövt.
Och så har jag i några veckor nu närapå tömt vårt vinterförråd på syrliga bär. Frusna röda vinbär har jag knaprat som en tokig. Sen om det har med graviditeten att göra, eller att kroppen bara försöker boosta med vitaminer så här årets bacilltätaste månad vet jag inte. 
I alla fall så tänker jag att är det något det där bärförrådet i frysen är till för så är det väl för att få i sig så mycket vitaminer som möjligt de här månaderna. Så vi äter bär som om det inte fanns någon morgondag. Typ. 


Häromdagen provade jag att göra egna isglassar. Jag mixade jordgubbar, röda vinbär och lite citronsaft slätt, och hällde i muffinsformar av silikon. Det finns ju kanonbra glassformar att köpa, och jag tror nästan jag ska slå till på några, men muffinsformarna fungerade utmärkt de med. 
Jordgubbarna var så söta, och eftersom det var just syrligt jag ville ha behövdes inte nåt sötningsmedel. Annars kan man ju söta lite som man vill. Kanske med honung?


När jag fyllt formarna tryckte jag i brist på glasspinnar i ett halvt sugrör i varje glass, och så fick de stå i frysen fyra-fem timmar innan de var klara.


Sen provsmakade vi. Och hjälp vad gott det blev. Edith som inte alls är mycket för sötsliskiga glassar hurrade och gav glassen 10 poäng av 5 möjliga. Godkänt med råge alltså.
Så nu tömmer vi frysen på vinbär, hallon, blåbär och jordgubbar, äter glass för glatta livet och hoppas på att hålla oss friska lite till!

torsdag 4 februari 2016

Ska man bojkotta Arla?


Jag gissar att en del av er såg Uppdrag Gransknings program om Arla igår kväll, och eftersom jag fått en del mail så har en del av er också förstått att det var jag och Jonas som medverkade som före detta mjölkbönder. (För den som inte sett går det fortfarande att se på SVT play.) Jag har fått en del frågor och det diskuteras livligt i sociala medier efter programmet, så därför vill jag bara klargöra ett par grejer.

Granskningen handlade ju alltså egentligen inte om mjölkkrisen, utan om hur Arlas ledning har använt pengar till dyr representation i form av bl.a. golfrundor, lyxmiddagar, sprit och golfutrustning
Totalt oacceptabelt om ni frågar mig, och det tror jag de flesta håller med mig om. 

Inte för att vi på något vis tror att de pengarna de lagt ut där skulle kunnat rädda några mjölkbönder från konkurs, eller oss från att behövt skicka mjölkkorna till slakt. Mjölkkrisen är så otroligt mycket större, och de här pengarna är verkligen i sammanhanget bara en liten, liten droppe. Men att mitt uppe i en sådan kris där ägarna, dvs. bönderna, går på knäna och mjölkgårdar går i konkurs varje dag visa sån respektlöshet och lägga böndernas pengar på lyxvaror, det är så fel som det bara kan bli. Någon som fattat sådana beslut, även om de efteråt (när de förstått att saker kommer komma fram i ljuset) bett om ursäkt och försökt rätta till, skulle inte jag vilja ha som ansvarig för mina pengar.

Men. Det är jätteviktigt att påpeka att det inte hjälper våra svenska mjölkbönder (som de flesta levererar till Arla) ett dugg att uppmuntra till bojkott av Arlas produkter. Och det här har jag fått frågor om på flera håll. Ska man bojkotta? Är det bättre att köpa mejeriprodukter från små lokala mejerier?
Att konsumenter slutar köpa Arlaprodukter leder inte till bättre förutsättningar för Sveriges mjölkbönder utan snarare till ännu fler konkurser och mjölkgårdar som tvingas lägga ned. Inte alls bra varken för svenska mjölkbönder eller Sveriges framtida livsmedelsförsörjning med andra ord.

Vi köper både Arlaprodukter och produkter från vårt lokala mejeri, för givetvis vill vi stötta dem också. Jag tror att om svensk mjölkproduktion ska ha en chans att överleva på sikt så är det de små lokala mejerierna som gäller.
Både när vi själva var Arlabönder och nu när vi har lagt ned mjölkproduktionen så har vi resonerat som så att det bästa är att köpa de dyraste svenska produkterna i mejerihyllan. Att visa på att konsumenterna är beredda att betala vad våra svenska livsmedel faktiskt är värda.

Så nej. Att bojkotta Arla hjälper inga bönder. Men stötta gärna de mindre mejerierna också!


tisdag 2 februari 2016

Februari för ett år sedan

Ny månad och därmed en titt bakåt i bloggarkivet.... 


Februari förra året var inte min inläggstätaste månad. Men lite dokumenterades i alla fall. Som att jag bakade frukostbullar. En hel massa gånger vill jag minnas till och med.


Och började hämta ägg hos hönorna efter deras vintervila. I år har vi efter höstens besök av räven bara kvar en liten stackars höna och en tupp. Ett gäng av de halvstora kycklingarna och ett gäng hönor blev rävmat och några sprang till skogs och kom aldrig mer igen. Hemskt sorgligt, och Sixten har haft rävskräck hela vintern efter den traumatiska dagen.
Så det lär inte bli sådär värst många ägg framöver... Men tanken är väl ändå att vi ska fylla på i hönshuset så småningom med några fler höns.


Lite pysslande i form av två sydda dockor fick jag dokumenterat också. Edith och Ärtan närmare bestämt. Vill också minnas att jag vek papperstranor den här månaden och gjorde en mobil till min systerson som fyllde ett. Men fastnade på bild gjorde den visst inte...

Februari det här året har jag inte några som helst planer för känns det som. Hoppas mest på att månaden går fort, att vi förhoppningsvis får en liten bebis i slutet av månaden (några veckor tidigt i så fall, men ungefär så dags som syskonen tittade ut.), och att jag slipper någon längre sjukhusvistelse. Allt därutöver är en bonus. (Guldbonus för en liten, liten loppisrunda...)