torsdag 19 maj 2016

Bonjour DIY - Ampel av konservburk


Torsdag innebär DIY-dag för oss i Bonjour Blogs, och den här veckan är det min tur att ta över pysselstafettpinnen!
Förra veckan gjorde Emma ett tipi-tält, Madeleine har gjort ett blomsterdiadem och Emmy fina askar med tapet. Nästa vecka är det Isabelles tur och så har vi gått laget runt.

Amplar syns numera överallt,  och kanske särskilt snygga makramévarianter. Orkar man inte knyta och trassla med snören men ändå vill åt känslan kan man göra min fejk-makramé-ampel!


Tidsåtgång: 20 min.

Sånt som behövs : Konservburk - här en i modell större, tapet eller tjockare papper, penna, måttband, hammare och spik, tjockt bomullssnöre, sax, träkulor, virknål och limpistol (eller annat smidigt lim!).


Börja med att mäta ut fyra punkter runt om burken där hålen ska sitta och gör sedan hål genom att slå igenom spiken.

Mät hur stor burken är och klipp ut ett en lika stor del tapet. Limma på! Gör sedan försiktigt hål med nålen genom tapeten där hålen i burken sitter.


Mät och klipp åtta lika långa snören. Jag gjorde mina ungefär 80 cm långa. Trä dem genom hålen i burken och gör en knut som stopp på insidan av varje hål.
Samla snörena och gör en knut som stopp för träkulorna och trä på ett gäng (Här använde jag virknålen till att dra igenom snörena.). Gör en knut längst upp.


Vänd burken upp och ned och slå fyra hål med spiken. Klipp ut ett gäng kortare snören (jag gjorde tre snören, ca 20 cm långa, till varje hål. Alltså 12 snören sammanlagt.). Trä snörena genom hålen och fäst även dem med en knut på insidan. Samla snörena och trä på ett par träkulor. Gör en knut och klipp snörena så det blir en snygg tofs längst ned. Klart!Häng upp!

onsdag 18 maj 2016

En snabbsummering av maj - Vitsippsbonanza, hästar och krigsattiraljer

 Jag har varit urusel på att blogga de senaste veckorna. Men för det inte sagt att kameran inte hängt med lite grann i alla fall. Idag tömde jag den äntligen, och därför kommer en hel hög bilder från de senaste veckorna. En snabbsumering av maj månad hitintills helt enkelt!
Våra grannar har skaffat hästar. Det bästa som kunnat hända en hästtokig femåring som har föräldrar som inte kan ett endaste dugg om just de djuren. När grannarna dessutom frågade om de kunde få låna hagen som gränsar till vår trädgård var lyckan verkligen gjord. Så här kan man hänga varendaste ledig stund om man heter Edith.


Och vitsipporna har blommat lika frenetiskt och överdådigt som varje år. Nu har de blommat färdigt för den här våren och det är nästan så det är lite skönt. På nåt vis går jag medan de blommar och försöker njuta, njuta, njuta vareviga sekund. Tröttsamt närapå. Fast sen gäller det förstås att njuta järnet av körsbärsblom och äppelblom och hägg och syren och... Snudd på jobbigt vackert är det helt enkelt!


Krikonblom och svartvinbärsblad. Och nu har nästan vartendaste träd blivit grönt.


Jag odlar ju inte så mycket det här året, men ett gäng trädgårdsväxter fick häromveckan hänga med hem. Bland annat en lilabladig basilika på stam! Supersnygg, doftar underbart och dessutom ätbar. Bra växt helt enkelt. Dock har den fått flytta inomhus ett tag pga kallt som vinter igen. 


Jag försöker göra lite jobb mellan varven, och förra veckan stylade jag och fotade ett jobb i vår trädgård. När fotandet var klart virade vi in oss i filtar och kalasade på rekvisitan.


Dan därpå packade vi in oss i bilen allihop och drog på spontansemester till Karlskrona! Det är sannerligen inte ofta vi kommer iväg så här års, så en nästan tre dagar lång minisemster i maj när vårbruket blivit klart kändes så vansinnigt lyxigt. Och vilken fantastiskt fin stad sen! Och  ändå åkte kameran knappt fram överhuvudtaget. Förutom när vi var på marinmusem och en utställning om gamla krigsattiraljer från första världskriget var så galet snygg. Kolla in färgerna bara...!


Hade lätt kunnat bosätta mig där bland missiler, manicker och snygga dörrar.
Fast vi åkte hem igen.

Det var snabbsumeringen av de senaste veckorna. Imorgon får ni hålla ögonen öppna, för då är det min tur att bidra till Bonjour blogs pysselstafett! 

fredag 13 maj 2016

Bonjour DIY - Emmas tipi-tält

Vilken hiskelig tur när man inte hinner med att blogga ett endaste dugg att man har sånna kreativa och flitiga bloggkompanjoner! 
Den här veckan var det Emmas tur att axla DIY-ansvaret hos oss i Bonjour blogs, och det gjorde hon med bravur.
Ett tipi-tält på max en timme. Vilken superidé!


Hoppas verkligen jag får till att sno ihop ett åt barnen. Både kul att leka i och bästa solskyddet i trädgården för Britta tänker jag.

Har ni inspirerats av något av våra pyssel? Kanske gjort Emmys askar eller Medeleines blomsterdiadem? Fota gärna ditt alster och tagga med #bonjourdiy så vi får se!

Nästa vecka är det min tur att bidra med ett pyssel, och veckan därpå Isabelles. Ni hänger väl med?


fredag 6 maj 2016

Bonjour DIY - Madeleines blomsterdiadem


Igår var det ju torsdag, och det betyder sedan förra veckan att Bonjour Blogs pysselstafettpinne skickas vidare. Den här gången var det Madeleines tur. Och vilket pyssel sen!
Är ni pysselsugna i helgen tycker jag absolut ni ska testa att göra hennes somriga blomsterdiadem.

Nästa vecka är det Emmas tur att komma med ett pyssligt DIY-tips!
Hänga gärna på vår pysselstafett genom att tagga era pyssel med vår hashtag #bonjourdiy vettja.

tisdag 3 maj 2016

Den minimala försådden

Vissa saker får ju bara stryka på foten när tiden och orken inte räcker till. Förra året vid den här tiden var varenda fönsterbräda full av små plantor och sättpotatis som höll på att gro och bli redo för jorden. Den här våren nöjer vi oss med att direktså lite i landen så snart det blivit ett uns varmare i jorden. (Ganska snart förmodar jag med tanke på dagens varma väder!)


 Fast helt kunde vi inte hålla oss förstås, jag och barnen. Edith hade valt ut en påse med dahliafrön i affären, och Sixten fick stoppa ner lite sockerärtsfrön i jorden.


Fröpåsar, jord och det gamla bakbordet jag använder som planteringsbord fick åka fram för några veckor sedan.


Och nu ser det ut såhär. Eller till och med lite ännu mera grönt på Sixtens tallrik eftersom bilden är tagen för drygt en vecka sedan. Nu väntar de på att få flytta till större krukor!


Kanske att vi till helgen tar och sår litegrann i jorden ute. Tänker mig lite spenat, mer sockerärter, luktärter och kanske lite morötter. Och lite blandade blomfrön som jag torkade i höstas.