fredag 9 juni 2017

Stora köksträdgårdsinlägget - Nu grönskar det!Jag måste säga att jag faktiskt har förvånat mig själv i år. Mina odlingsplaner brukar alltid vara som mest storslagna sådär i december/januari. Passande. Det är fint att drömma liksom.
Och sen när det verkligen gäller brukar det bli lite halvdant för att jag faktiskt inte är så sugen längre.
Men i år är det så fantastiskt roligt! Planerna blir bara större och större och lusten att vara ute och greja med odlingarna lika så.
Jag gissar på att jag lyssnat för mycket på dem som sagt att man ska börja lite försiktigt, och inte ha för mycket förr om åren. Det låter kanske rimligt, men alltså, hur kul blir det då? Med en liten låda med fem morötter och några salladsblad? Nu gör det ju skillnad för oss på riktigt! Vi får mat från trädgården på riktigt. Då känns det ju faktiskt meningsfullt!


Till att börja med har jag ju mina tre höga pallkragar som står mot väggarna längs med huset. Den mittersta skördade vi sallad och rädisor ifrån nästan hela april efter att ha gjort den till varmbänk och sått i slutet på februari. De andra två innehåller också mest olika sorters blad, rädisor och morötter som jag sått i omgångar för att ha en jämn tillgång. Och som vi har ätit spenat och ruccola och rädisor. Spenat har vi i frysen, och en massa ruccola ska jag göra pesto av i dagarna. Nu börjar morötterna snart vara färdiga också.
Varmbänkslådan har vi skördat färdigt ur, förutom lite morötter, och den har jag nu sått grönkål och svartkål i i stället. .


Och så har jag de två långa bäddarna. De är ungefär 6 x 1 meter båda två.
Den högra är huvudtillhåll för kålen. Blomkål och vitkål har jag drivit upp inomhus under våren, och de är riktigt stora och fina plantor  nu. Kål har jag aldrig vågat mig på förut eftersom det är så lurigt med alla kryp som också vill äta kål. Äsch tänker jag i år. Man måste ju prova. Egentligen är det ju bra att ha lådan täckt, men än så länge kör jag metoden att leta frenetiskt efter  små ägg på plantorna. Än så länge funkar det fint.


Mellan kålplantorna har jag en lång rad med ringblommor, blåklint och lite dill. Tror det blir en fin blandning!


I andra änden av samma låda stor kronärtskockor och rosenskäror i mitten. Och så långa rader av rödbeta, polkabeta och palsternacka. Här och var där det finns lite plats över pillar jag ner frön till olika sorters plocksallat.


Mellan lådorna står min krasse-tunna. Det här lilla landet blev jag så nöjd med. Tycker det ser så fint ut med det runda mitt bland alla fyrkantiga lådor! I tunnan växer det som sagt slingerkrasse. De här plantorna satte jag inomhus några veckor innan utplantering.
I landet runtomkring har jag satt små plantor brudslöja och bolltistel som jag också drivit upp inomhus. Sedan strödde jag en påse blandade sommarblommor emellan plantorna. Det svåraste med sådana blandpåsar tycker jag är att när det börjar växa veta vad som är ogräs och vad som är blommor. Ångrar mig alltid lite när det ska rensas... Tror jag lyckats hyfsat i år i alla fall och håller tummarna för att rätt små plantor fått stanna kvar!


Och så har vi den andra långa lådan. Den är huvudtillhåll för baljväxter. Eftersom det är första året jag odlar här har jag ju kunnat vara väldigt fri att sätta växter var jag vill utan att tänka på växtföljden särskilt mycket. Men jag har ändå försökt hålla vissa grupper ihop, så att det blir lätt att byta odlingsplatser nästa år. Alltså har jag kål samlat på en plats (förutom grönkålen och svartkålen i lilla lådan), baljväxter på en, potatis på ett ställe, och morötter ganska så samlat. Så kan jag flytta runt de grupperna och peta in resten lite varstans.

I ena änden har jag gjort torn av bambupinnar som stöd åt märgärt och sojabönor. Runtomkring växer sommarblommor, dill och persilja och lite piplök.

Mellanpartiet i den här lådan är fullt av en sort lite senare morötter, som går bra att lagra.


I andra änden växer brytsockerärt och bondbönor längs med ett armeringsnät. Här har jag satt några av mina busktomater också. Och så en massa sallat runt om.Ett litet land har jag grävt åt jordärtskockor. De börjar växa på sig så fint! Chansade lite här och petade ner lite solrosfrön mellan jordärtskockorna. Efter lite googling verkade det som att jordärtskockor och solrosor, trots att de är släkt med varandra, inte riktigt gillar samma ph-värde i jorden. Men jag tänker att trivs inte den ena, så kanske den andra gör det. Hur som helst vill jag testa! Tror det kan bli väldigt fint.

Markduken jag lagt tittar upp här och där under flisen. För just flisen är ett sådant projekt jag verkligen gör liiiite, liiite av åt gången, när jag får tid. Ingen prio helt enkelt. Så en skottkärra ibland fyller jag på med. Men nu har jag gjort av med hela lasset jag hämtade hos svärfar, och behöver åka och hämta mer. Men fint blir det. Här är flisen lite blöt av regnet och ganska mörk. När den torkat av solen blir den ljus. Fint både och! Och så luktar det fantastiskt gott om den.Fler odlingsplatser är på gång. Som den här gamla tvätt-tunnan.
Planen är ju också, som jag skrivit innan, att rama in hela köksträdgården med små smala odlingslådor som jag sätter störar i som klättringsstöd åt kanske humle, eller olika ärtväxter. Känner ingen brådska med det, utan tänker att jag får bygga det nångång i sommar, och så får det växa där nästa år.
Jag har också ett par stora järnkar som vi haft som vattenkar åt djur på bete. De har börjat läcka, men skulle göra sig väldigt fina som odlingsplatser.


Här skymtar ett sådant till höger. Det står lite fel och ska flyttas till andra sidan tror jag. Sedan ska ett sådant bli jordgubbsland, och ett kryddland är tanken. Vad tror ni om det?

Någon frågade hur jag gjort när jag fyllt upp alla lådor. Har jag fyllt upp hela lådorna med  fin jord verkligen?
Nä. Några har jag grundat med stallgödsel, halm och lite trädgårdsmaterial. Och så hade jag turen att få ett stort lass med lite sandig jord som jag använt som utfyllnad. Alltså inte nån fin planteringsjord på säck, utan mer sandjord. Utblandad med gödsel och trädgårdsavfall tror jag den jorden med kan bli fin på sikt!
Överst har jag lagt kompostjord, köpejord och brunnen kogödsel som jag blandat.
Men så måste jag ju betona att jag inte är något proffs. Jag testar mig fram och ser vad som funkar! Gör ni som jag så blir det kanske bra, eller så funkar det inte alls. Det märker vi!

Om någon är intresserad av att veta exakt vad jag odlar i år så kommer här en lista:

Blomkål
Vitkål
Grönkål
Svartkål
Kronärtskocka
Sommarmorötter
Höstmorötter
Palsternacka
Rödbeta
Polkabeta
Piplök
Bondböna
Rosenböna
Sojaböna
Märgärt
Brytsockerärt
Spenat
Ruccola
Rädisor
Plocksallat
Isbergssallat
Trädgårdsportlak
Persilja
Dill
Sommartimjan
Jordärtskocka
Potatis
Tomater

Lukärt
Rosenskära
Ringblomma
Blåklint
Slingerkrasse
Brudslöja
Bolltistel
Blå snokört
Sömntuta
Blandade sommarblommor
Solros

Och så har jag precis köpt frön till slang-gurka och squash, eftersom jag förstod att det faktiskt inte är försent att så.

Odlar ni också? Hur går det för er? Jag blir superglad om ni kommenterar och länkar till era bloggar eller instagramkonton så jag får se!

7 kommentarer:

 1. Jag odlar som bara den! Fast jag skriver inte om det så mycket på min blogg. Mitt största problem är mördarsniglar, de har redan käkat upp hälften av våra 100 solrosor och alla 20 kronärtskockorna.

  Ska bli himla kul att läsa vidare om ditt odlande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag Mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, kastade han stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningsgivaren som hjälpt mig med mitt eget problem. Email: drogunduspellcaster@gmail.com du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

   1) Kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) bindande stavning
   6) Breakup Spells
   7) Förvisa en tidigare älskare
   8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
   9) vill tillfredsställa din älskare
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   Genom drogunduspellcaster@gmail.com

   Radera
 2. Fint det blir! Har dock inte vara så flitig med att dokumentera i år, då bloggen är lite på dekis... syns kanske lite mer på instagram, men lite senare här, eller läs, jag kom igång ganska sent hehe
  Men potatis, morötter, lök, sallad, spenat, mycket tomater, gurka, squash, brytbönor, sockerärt, rädisor och några blommor som aster, solrosor, luktärt, ringblommor.
  www.livetpasmulan.se
  @livetpasmulan

  SvaraRadera
 3. Så otroligt fint och välorganiserat! Mkt inspirerande. Våra odlingar känns alltid så kaotiska. Men nu har vi äntligen - äntligen - fått allt i jorden:
  http://www.utispenaten.se/?p=4011

  SvaraRadera
 4. Åh vad kul att läsa! Jag får sån bra inspiration till mina egna odlingar! Bra tips att peta ner frön lite här och där för ofta får man ju rätt tomma ställen bland alla raka rader :) Jag kämpar på med odling i zon 7 så jag har lite motvind men vi har både växthus och pallkragar som vi byggt av gamla fönster så jag försöker "knäcka" zonen lite ;) Mitt instagramkonto är: carpiagaelpie. Där dyker det då och då upp bilder på odlingarna! :)

  SvaraRadera
 5. Vad fint det blir! Vad du jobbat. Jag känner verkligen igen mig i beskrivning om hur det blev roligare när jag väl började odla på "riktigt" för att faktiskt odla vår mat! Jag har odlat lite sporadiskt i pallkragar och på friland sedan jag flyttade hemifrån om nittonåring, haft stora planer på våren, sått massor för att sedan Inte rensa ogräs och knappt skörda. Nu är det så mycket roligare och jag njuter varje dag jag får arbeta i min köksträdgård, som nu även blivit en del av min inkomst :)
  Heja dig och lycka till!

  SvaraRadera
 6. jag vill vittna om en stor stavningskrock som hjälper mig att få min man tillbaka med sin stavning, min man lämnade mig för sex månader sedan med våra barn och lovar att aldrig komma tillbaka och jag började se honom med en annan kvinna så mitt hjärta var trasigt och jag var deprimerad så jag var tvungen att hitta ett sätt att få honom tillbaka. jag gick online och letade efter en bra stavningskastare och jag såg olika inlägg och kommenterade den här stora Dr Adodo om hur han hjälper dem att återställa sitt förhållande så jag var nöjd med det jag såg så jag kontaktade honom så han lovar mig bra resultat och jag gjorde vad han ber mig göra sedan efter två dagar kom min man tillbaka och bad om förlåtelse, nu är vi tillsammans i en fred. Om du behöver hjälp i ditt förhållande kan du kontakta Dr Adodo på hans e-postadress Adodospelltemple@gmail.com du kan också nå honom på hans mobilnummer +1 (661) 704 3225

  SvaraRadera